Protect yourself and your devices - Handelsbanken.se

Kryptovaluta og virtuelle eiendeler

Kryptovaluta og virtuelle eiendeler anses som et formuesobjekt, og er derfor lovlig å handle med. Det er i dag begrenset regulering av tilbydere av oppbevarings- og vekslingstjenester for virtuell valuta. Dette innebærer at det mangler forbruker- og investorbeskyttelse på området. Vi oppfordrer deg som kunde til å gjøre egne undersøkelser før du investerer i kryptovaluta og virtuelle eiendeler. 

I tråd med Finanstilsynets advarsler, anbefaler Handelsbanken våre kunder å ikke investere mer enn du er villig til å tape, da valutakursen er svært skiftende og flere aktører misbrukes til svindelformål.

Skatt

Virtuell valuta anses som et formuesobjekt, og er skattepliktig. Har du gevinst, inntekt, formue eller tap i virtuelle eiendeler og kryptovaluta, må du selv oppgi det i skattemeldingen. Skatteplikten inntreffer uavhengig av om det dreier seg om handel, renteinntekter, salg av NFT-er eller konvertering av virtuelle eiendeler til offisiell valuta. 

 - Handelsbanken.se

Bedrageri

Handelsbanken har observert en økende trend innen investeringsbedragerier, der kunder blir villedet til å investere i virtuelle eiendeler som ikke har reell verdi eller som ikke eksisterer. Investeringsmuligheten fremmes ofte via ulike plattformer på sosiale medier, eksempelvis via Instagram eller dating-apper. Ofte benytter de norske kjendiser (uten deres samtykke) som eksempler på personer som har tjent seg rike på investeringer i virtuell valuta. Kundens investering skjer ofte via fiktive handelsplattformer på nett, som viser løpende avkastning på kundens investering. Bedragerne fremstår ofte som pågående, og ofrene blir gjentatte ganger oppsøkt med forespørsler om ytterligere investeringer og betaling av skatter og avgifter for å realisere investeringen. 

I tilfeller der offeret innser at de har blitt utsatt for svindel, må vedkommende være oppmerksomme dersom de blir kontaktet av et (fiktivt) blokkjede-analyseselskap med lovnad om å finne og tilbakeføre den tapte investeringen til offeret. Denne tjenesten må man forhåndsbetale for. I realiteten er også disse midlene tapt. Mistenker du at du er utsatt for bedrageri? Kontakt oss umiddelbart. Anmeld også forholdet til politiet.

 - Handelsbanken.se

Hvitvasking

Virtuell valuta har iboende høy risiko for hvitvasking, som følge av anonymitet, grenseløse transaksjoner og teknologisk kompleksitet. Handelsbanken ber våre kunder om å være særlig oppmerksom på hvitvaskingsrisiko ved oppgjør i virtuell valuta, da våre kunder uvitende kan bli delaktig i en hvitvaskingsprosess iverksatt av kriminelle aktører. 

Handelsbanken.se

Sanksjoner

Økende bruk av sanksjoner mot nasjoner, selskaper og enkeltpersoner medfører en økt risiko for at sanksjonsomgåelse ved å benytte seg av virtuelle eiendeler. Dersom kunden gjennomfører transaksjoner på uregistrerte kryptoplattformer, peer-to-peer (P2P) tjenester, desentraliserte finans-tilbydere (DeFi), eller ved bruk av anonyme eller sporløse valutaer (kjent som "privacy coins"), er det økt risiko for at midler kan stamme fra sanksjonerte nasjoner, selskaper eller enkeltpersoner. 

Amerikanske Office of Foreign Assets Control (OFAC) har også sanksjonert tilbydere og plattformer som opererer på ulike blokkjeder, samt flere virtuelle lommebøker/adresser som er tilknyttet sanksjonerte parter.

Retningslinjer for kunder i Handelsbanken

Handelsbanken er lovpålagt etter hvitvaskingsloven å kjenne sine kunder og vurdere midlenes opprinnelse, og som følge av dette vurderer innskudd og uttak knyttet til kryptovalutavekslere.

For våre kunder innebærer dette at Handelsbanken kan ta kontakt med deg for å be om ytterligere informasjon og dokumentasjon angående aktiviteter knyttet til kryptovaluta og virtuelle eiendeler.

  • Dersom du har til hensikt å åpne en bankkonto hos Handelsbanken, må du opplyse om du har befatning med eller intensjon om å handle med virtuell valuta.
  • Ved innskudd og uttak relatert til kryptovalutavekslere, kan Handelsbanken ta kontakt og be om komplett transaksjonshistorikk tilknyttet din konto hos vekslingstjenesten(e) og/ eller konto (wallet) på blokkjeden. Det er kundens ansvar å fremlegge etterspurt dokumentasjon og en forklaring som belyser dokumentasjonen. 
  • Som kunde må du dokumentere midlenes opprinnelse som ble benyttet ved innledende investering i virtuell valuta. Dette innebærer at du må dokumentere opptjening av pengene som ble investert.
  • Har du formue, inntekt, gevinst eller tap ved realisering av virtuell valuta, må du selv oppgi dette på din skattemelding. Som kunde av Handelsbanken kan du få forespørsel om å fremlegge skattemelding for inntektsårene som du har eller har hatt befatning med kryptovaluta og virtuelle eiendeler. 
  • Bedriftskunder som driver næring innen eller har befatning med kryptovaluta, virtuelle eiendeler og/ eller blokkjedeteknologi, kan forvente å bli kontaktet med forespørsel om ytterligere informasjon og dokumentasjon.