Rød sparegrisRød sparegris

Slik bygger du en solid økonomisk buffer

Det er aldri feil å ha penger i bakhånd. Men hvor mye bør du ha i buffer?

Økonomiske bekymringer kan utvikle seg til større problemer for familien og innsatsen på jobb. Derfor tror vi det er smart å gjøre det du kan for å sikre nattesøvnen på forhånd. Enten du blir rammet av sykdom, samlivsbrudd, tap av inntekt på grunn av jobbskifte eller oppsigelser. Eller som veldig mange av oss opplever – en stor og uventet utgift av mindre dramatisk art.

I slike situasjoner vil en reservebuffer være godt å ha. Med en buffer kan man for eksempel fremdeles ha råd til å beholde bilen, fortsette med fritidsaktiviteter for seg selv og barna – og ikke minst beholde boligen. For mange er sistnevnte gjerne det aller viktigste.

Derfor er det viktig å bygge buffer

Det lønner seg å bygge en buffer som gir frihet til å kunne håndtere både uventede og vanskelige situasjoner.

Hvis det skjer noe uforutsett, blir det mye lettere med penger i bakhånd. Det kan være en lett tilgjengelig sparekonto med god rente eller kanskje et rentefond som over tid gir en høyere rente. Uansett hvilken løsning du ønsker, kan det være avgjørende for hvordan du kommer deg gjennom en økonomisk utfordring eller krevende situasjon. Uten en buffer kan det blir mer tidkrevende, kostbart og kreve store endringer i forbruk og livsstil.

Investeringsrådgiver Vidar Andersen i Handelsbanken Sandefjord trekker frem en kunde som fikk konstatert alvorlig kreft for et års tid siden.

– Hun bestemte seg for å bruke oppsparte midler og inviterte venninner med på en reise. Hun ønsket å feire livet midt i en tøff livskrise. Heldigvis har det gått bra med henne og behandlingen har gjort henne frisk. De oppsparte midlene ga henne økonomisk frihet til å gjøre noe som var viktig for henne der og da, sier Andersen.

Par på båt

Hvordan går du frem og hvor mye bør du spare opp?

En bufferkonto oppretter du raskt og enkelt selv.

Logg deg inn i mobil- eller nettbanken og opprett en sparekonto med fast overføring samme dag som du får lønn. Da merker du knapt at du har startet med sparingen. Start gjerne med et beløp som er lavt for deg, og øk etter hvert som du synes at det går bra. Husk at jo mer du setter til side, desto raskere kommer du i mål med en god buffer. Du kan også sette inn ekstra penger hvis du har en måned med overtid eller for eksempel feriepenger.

Et annet alternativ er å spare til en langsiktig buffer. Det kan være vanskelig å vite nøyaktig når du må bytte bilen eller gjøre større vedlikehold på huset. For mer langsiktig sparing anbefaler jeg kombinasjonsfond eller aksjefond, sier investeringsrådgiveren.

Men hvor mye burde man egentlig ha i buffer?

– Litt er bedre enn ingenting. Hvis du etter hvert klarer å spare en månedslønn eller to, er du relativt godt rustet for uforutsette situasjoner. I tillegg anbefaler jeg kundene mine å spare langsiktig til andre formål som eksempelvis ferieturer, egenkapital til kjøp av fritidseiendom eller pensjonssparing. Månedlig sparing er både disiplinerende og fornuftig. Etter en stund blir du glad for det sparemålet du har satt deg. Det kan jeg love deg.

Andersen understreker at behovet for en buffer ikke forsvinner uavhengig av livssituasjonen din – om du er gammel eller ung.

– De aller fleste synes nok livet er bedre når de kan trekke på sparepenger dersom behovet plutselig oppstå. Mange har kanskje historisk tenkt at de har en buffer i boligen, og det stemmer nok for mange fremdeles. Bare husk at det er strengere krav til opplåning på huset, både med hensyn til gjeld sammenlignet med inntekt, og kravet om maksimal gjeldsbyrde, altså boliglånsforskriften, som er fem ganger inntekten. Dette legger større begrensninger enn bare for noen få år siden.

Handelsbanken.se

Behovet for en buffer er uavhengig av livssituasjonen din – om du er ung, midt i livet eller gammel, er det smart med penger i bakhånd.

Sammendrag

Å ha en økonomisk buffer er viktig for å kunne håndtere uventede utgifter, som sykdom, samlivsbrudd eller jobbskifte. En buffer gir trygghet og frihet til å opprettholde livsstilen ved økonomiske utfordringer. Vi anbefaler å starte med en fast spareavtale, og gradvis øke beløpet. Vi foreslår at du har minst én til to månedslønner som buffer. For langsiktig sparing, kan fond være et godt alternativ. Uansett livssituasjon er en økonomisk buffer essensiell for å sikre finansiell stabilitet.

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning

Pengene du investerer i et fond kan både øke og synke i verdi, og det er ikke garantert at du får tilbake hele det investerte beløp. Framtidig avkastning vil bl.a. avheng av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt forvaltningskostnader. Det er ikke garantert at du får tilbake hele det investerte beløpet. Merk at et fond med risikonivå 5-7 oppgitt i fondets KID, kan variere mye i verdi på grunn av fondets sammensetning og forvaltningsmetodikk.

Handelsbanken har besluttet å trekke seg ut av olje- og gassektoren i forvaltningen, det vil kunne påvirke avkastningen. Merk at Handelsbanken Fonder AB kan beslutte å avslutte ordningene som er gjort for markedsføring av fond i Norge.

Les flere relaterte artikler

19. desember 2024

Oppdatering fra Norges Bank

Norges Bank holder styringsrenten uendret på 4,5 prosent, men varsler tre rentekutt i 2025. Her er de viktigste endringene for styringsrenten fremover.

Slik kan styringsrenten bli i 2025
Norges bank hovedinngang
2. desember 2024

EPSI Spare- og investering 2024: Best blant bankene

Kron og Nordnet topper listen, men Handelsbanken er hele ti poeng foran våre største konkurrenter.

Best blant bankene på sparing og investering
Ballonger i forskjellige farger
7. november 2024

Holder renten uendret: – Norges Bank har ikke dårlig tid

Norges Bank holder styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Førjulsgave med rentekutt blir det trolig heller ikke i desember.

Renten holdes uendret
Norges bank hovedinngang
9. oktober 2024

Legg den beste strategien for sparingen din

Sjefstrateg Halfdan Grangård mener det er to ting som er avgjørende for hvordan du bør investere.

Ekspertens beste råd for å få mest ut av sparepengene
Halfdan Grangård