Finnes det en måte å bli rik sakte, men sikkert? Renters rente-effekten skal ha blitt omtalt av Albert Einstein som «den sterkeste kraften i universet». Men hvordan fungerer den egentlig? Handelsbankens forbrukerøkonom, Thea Olsen, gir deg forklaringen og hvordan den kan påvirke sparepengene dine.
Når du investerer penger, eller setter penger på sparekonto, vil det enten påløpe renter på beløpet eller annen avkastning. Det gjør at beløpet du i første omgang investerte vil vokse seg større, og den årlige avkastningen vil også øke etter hvert som du får «avkastning på avkastningen». Det er denne effekten som kalles for renters rente-effekten.
– Hvis du eksempelvis investerer 20 000 kroner og får fem prosent rente på beløpet, vil investert beløp vokse til en verdi av 21 000 kroner. Neste år får du også fem prosent rente, men da beregnes renten ut ifra 21 000 kroner, altså investert beløp, pluss renter. Så nå får du 1050 kroner. Og slik fortsetter det. Fordi renten er med å bidra til at beløpet vokser, vil du altså få renter av rentene. Derfor heter det renters rente-effekten, sier Olsen.
Denne effekten gjelder uavhengig om du setter pengene på sparekonto eller investerer i fond. Men hva må til for å få den aller største effekten?
– Desto lenger perspektiv du har på sparingen, jo større avkastning kan du potensielt sitte igjen med ved hjelp av renters rente-effekten. Starter du for eksempel med månedlig pensjonssparing tidlig i 20-årene, vil renters rente-effekten kunne bidra til at du sitter igjen med et betydelig høyere sparebeløp som pensjonist sammenlignet med om du begynner i 40-årene, sier Olsen.
Hvor mye bør du spare?
Hvor mye du kan spare avhenger av den økonomiske situasjonen din. Den første prioriteringen må alltid være å betale alle regninger og sette av penger til andre faste kostnader som eksempelvis bolig og mat. I tillegg er det fornuftig å ha fylt opp bufferkontoen til uforutsette utgifter. Hvor mye du kan spare avhenger også av tid og hvilken risiko du kan og er komfortabel med å ta.
– Det er viktig at du ikke setter deg selv i en situasjon hvor du potensielt kan bli tvunget til å ta ut sparepengene på et tidspunkt det er trangt økonomisk. Har du satt deg en spareplan bør du holde deg til den. Da risikerer du ikke å ta ut penger på et dårlig tidspunkt i markedet om du har plassert pengene dine i fond. De aller fleste kan spare litt, andre mye, men det er viktig å se på hvor mye du er komfortabel med å spare, sier Olsen.
Sparing er alltid viktig
Olsen mener at tiden vi lever i nå understreker viktigheten av sparing:
– Sparing er en viktig del av det å være økonomisk trygg. De aller fleste kan spare, om det så handler om noen få hundrelapper i måneden. Beløpene trenger ikke å være store til å begynne med, men det er viktig å komme i gang. Om du ikke allerede er i gang med sparingen, kan det stort sett være et sparepotensial i utgiftsposter i husholdningen for eksempel.
Sparing i fond og aksjer – et godt alternativ til sparekonto
Hvis du ønsker å spare for fremtiden, enten det er til drømmeferien, til barna eller til livet som pensjonist, er fond og aksjer et godt alternativ.
Å spare i fond er enklere enn mange tror. Hos oss har du også din egen rådgiver som hjelper deg med å komme i gang. Vi tilbyr ulike typer fond tilpasset hva du ønsker av risiko og hvor langt tidsperspektiv du har på sparingen.
– Jeg mener det er relativt få argumenter for hvorfor man ikke skal spare. De aller fleste klarer å spare, enten det er lite eller mye. Så er jo renters rente effekten et godt argument for hvorfor det er lurt å starte tidlig og at små beløp over tid kan vokse seg store, om det så kun handler om noen hundrelapper i måneden, avslutter Olsen.