- Handelsbanken.seKvinne ser på mobil

Når lønner det seg å ta ut pensjon?

Når kan man starte å ta ut pensjon fra folketrygden og tjenestepensjon gjennom arbeidsgiver? Kan jeg jobbe samtidig?

Når kan man starte å ta ut pensjon fra folketrygden og tjenestepensjon gjennom arbeidsgiver? Hva med egen sparing og AFP? Kan man jobbe samtidig som man tar ut pensjon? Her tar vi for oss noen vanlige spørsmål om pensjonsutbetaling.

Når kan du ta ut pensjon

Hovedregelen i Norge er at du kan ta ut pensjon fra tidligst fylte 62 år. Det er dessverre ikke alle som kan ta ut pensjon så tidlig. De som har for lav opptjening i folketrygden må kanskje vente helt til de fyller 67 år. Hva som gjelder for deg finner du på NAV sin side om pensjon Åpnes i nytt vindu eller på siden norskpensjon.no Åpnes i nytt vindu

På spørsmålet når det lønner seg å ta ut pensjon, er svaret som oftest når du trenger pengene. Det som bør være målet er å unngå en for stor endring i inntekt fra arbeidslivet til pensjonslivet. Jo lenger du venter med å ta ut pensjon, jo større beløp får du utbetalt månedlig. 

Hva bør du tenke på når du skal ta ut pensjon   

Det aller viktigste du bør gjøre i god tid før du tar ut pensjon, er å få en oversikt over din økonomi og din pensjon. Du skal nå over i en periode som for de aller fleste betyr mer fritid og mindre penger. Dette må man være forberedt på. Bruk norskpensjon.no til å få oversikt over pensjonen og lag budsjett for å få oversikt over forbruket ditt. Det kan være lurt med et møte i banken for å sette sammen alle brikkene til en samlet oversikt. 

Eldre mann med barnebarn som ser på PC

Folketrygden - pensjonen du får fra staten

Pensjonen du får fra staten kalles folketrygdpensjon eller alderspensjon. Du kan starte uttak fra denne tidligst når du fyller 62 år. Det kommer endringer på dette. For de som er født etter 1963 vil tidligste pensjoneringstidspunkt øke jo yngre du er. 

Folketrygdpensjonen har du tjent opp siden du fylte 13. Denne pensjonen er en livsvarig ytelse. Jo tidligere du tar ut denne pensjonen, jo lavere beløp får du utbetalt månedlig resten av livet. Dette kalles levealdersjustering. Det er viktig å huske på at det ikke er arv på folketrygdpensjonen. 

Tjenestepensjon 

Tjenestepensjon er pensjon som du opparbeider deg i arbeidslivet. Bedrifter er lovpålagt til å ha pensjonsordning for sine ansatte. Det er også mulig for selvstendige arbeidstakere å ha en slik pensjonsordning. De aller fleste ansatte i privat sektor har en innskuddspensjonsordning. Tjenestepensjonen i privat sektor er fondsbasert, det betyr at den totale pensjonsverdien er plassert i fond. 

Pensjonen er en beholdning som utbetales over minimum 10 år fra du starter å ta ut pensjonen og minst frem til du fyller 77 år. Når du starter å ta ut pensjonen kan du ikke stanse utbetalingene igjen. Tar du den ut fra fylte 62 år, blir den da utbetalt over 15 år. Dette betyr et lavere årlig beløp enn om du venter til du fyller 67. Du trenger ikke ta ut denne pensjonen selv om du har startet uttak fra folketrygden. Husk å ta ut pensjon først når du har behov for den. 

Avtalefestet pensjon (AFP)

Avtalefestet pensjon eller AFP er en egen pensjonsordning for visse grupper i privat sektor og stort sett hele offentlig sektor. Dette er en pensjonsordning som du må kvalifisere for. Det er egne krav til om du har rett på denne pensjonen eller ikke, se kravene på AFP.no Åpnes i nytt vindu

Du kan tidligst starte utbetalingen av AFP måneden etter du fyller 62 år. Du må huske å søke om AFP før du slutter i jobben din. Det er ikke arv på AFP, så mange velger å ta den ut tidlig. Du vil her også få en høyere utbetaling månedlig livsvarig om du velger å utsette uttaket. Det er også et krav at du tar ut minimum 20 % folketrygd for å få utbetalt AFP.  

Fripoliser

Fripoliser er pensjoner som stammer fra ytelsespensjonsordninger. Har du en fripolise så betyr det at du har jobbet et sted med en ytelsespensjon. Fripolisen gir deg en årlig pensjon, som oftest livsvarig. De fleste fripoliser starter utbetaling ved fylte 67 år, men du kan be om å få dem utbetalt tidligst fra fylte 62 år. Ber du om å få utbetalt fripolisen tidligere, blir årlig beløp lavere. Du kan be Livselskapet fripolisen ligger i gjøre en beregning for deg på hvor mye mindre du får utbetalt årlig. Det er mange fripoliser som ikke har et arveelement.  

Egen sparing

Noen spareprodukter som Individuell pensjonssparing (IPS) og Individuell pensjonsavtale (IPA) har fastsatt utbetalingsplan, med en angitt tidligste pensjonsalder og utbetalingsperiode. Vanlig fondssparing har ikke det. Her står du ofte fritt til å ta ut så mye du ønsker når du ønsker det. Ikke fall for fristelsen til å ta ut for mye for tidlig. Husk at du skal betale skatt på deler av verdien. 

To menn drikker kaffe på en båt
På spørsmålet når det lønner seg å ta ut pensjon, er svaret som oftest når du trenger pengene. Det som bør være målet er å unngå en for stor endring i inntekt fra arbeidslivet til pensjonslivet.

Les flere relaterte artikler

8. oktober 2024

Har du tenkt på pensjonen din?

Vet du hvor mye du får utbetalt? Pensjonsøkonom Dagfinn Engelstad deler sine beste tips til hva du bør tenke på i din alder.

Slik bør du forholde deg til pensjon
Par på båttur
17. september 2024

Hva skjer med pensjon når man dør?

Stopper utbetalingene om du skulle falle fra? Hvordan fungerer egentlig etterlattepensjon og enkepensjon?

Forstå hva som skjer med pensjon når du dør
Familie ser på solnedgangen
10. september 2024

Du påvirker det du skal leve av

Forstå hvordan pensjonen din er bygget opp, og hva du kan gjøre for å maksimere opptjeningen.

Pensjon enkelt forklart
Par ser ut over sjøen