Familie ser på solnedgangenFamilie ser på solnedgangen

Hva skjer med pensjon når man dør?

Er det arv på pensjon i Norge? Og hvordan fungerer det?

Økonomisk trygghet starter med god oversikt. Det gir en trygghet å vite at du er godt økonomisk sikret selv om du skulle miste en av dine nærmeste. Mye av den rådgivningen vi jobber med i Handelsbanken handler om å gi en oversikt. Her gir vi en oversikt over noen av de viktigste pensjonsytelsene vi har.  

Folketrygden

For de som er født etter 1963 så er det ikke lenger slik at pensjonen din går i arv i form av en etterlattepensjon (enkepensjon/enkemann pensjon) eller en gjenlevenderett. Derimot er det innført en ordning som heter omstillingsstønad for de som ikke er i jobb og mister sin ektefelle før de fyller 67. Så i all hovedsak så kan man ikke regne med noe arv fra folketrygden.

Tjenestepensjon – privat sektor

De aller fleste i privatsektor er omfattet av en innskuddspensjonsordning på arbeidsplassen. Denne pensjonen arves. Det vil si først arver barn ikke fylt 21 år, deretter ektefelle, samboer eller registrert partner. I siste instans går pensjonen til dødsboet og utbetales etter skatt etter vanlige arveregler. En etterlattepensjon til en ektefelle, samboer eller registrert partner utbetales vanligvis over ti år. Denne etterlattepensjonen er det viktig å ta med i vurderingen av din økonomiske trygghet. 

Har du en hybridpensjon så har denne ingen arv i seg selv, men det kan være knyttet etterlatte dekninger til pensjonsordningen separat.  

Person underskriver papirer
I Handelsbanken kan rådgiveren din hjelpe deg med å få oversikt.

Tjenestepensjon – offentlig sektor

Ansatte i offentlig sektor har en etterlattepensjon i sin pensjonsordning. Her utbetales ni prosent av den avdødes tjenestepensjon til den etterlatte livsvarig. Man kan også ha rett på en engangsutbetaling fra en gruppelivsordning om dødsfallet inntreffer mens den ansatte stod i jobb. 

Fripoliser 

Fripoliser kan ha etterlattedekning. Mange fripoliser har ikke dette. Så her er det viktig å se på avtalen din i det Liv-selskapet som avtalen ligger i. Du kan finne ut av det ved å logge deg på norskpensjon.no Åpnes i nytt vindu. Hvis det er en etterlattedekning i fripolisen så vil den være lavere enn alderspensjonen. 

Avtalefestet pensjon (AFP) – privat sektor 

Det er ingen arv på AFP i privat sektor. Dette er en livsvarig ytelse som opphører når mottakeren faller fra.     

Private pensjonsordninger

I de aller fleste private pensjonsordningene som Individuell pensjonssparing (IPS) og fondskonto pensjon så er det er arv. Enten følger det vanlig arvelov (fondskonto) eller så følger det en fast arverekkefølge (IPS). Her er det viktig å se på den avtalen du har.

Dødsbo

Etterlatte får dessverre en del oppgaver når noen går bort.

Vi har samlet hva som skjer med bankforholdet i et dødsbo, og hva etterlatte må gjøre.

Sammendrag

Når en person dør i Norge, påvirkes pensjon slik:

  • Folketrygden: Ingen arv for de født etter 1963, men omstillingsstønad kan gis til etterlatte som ikke er i jobb.
  • Tjenestepensjon privat sektor: Innskuddspensjon arves av barn under 21, deretter ektefelle eller samboer. Ingen arv på hybridpensjon.
  • Tjenestepensjon offentlig sektor: Etterlattepensjon gir 9 % av avdødes pensjon til etterlatte livsvarig.
  • Fripoliser: Noen har etterlattedekning, men beløpet er ofte lavere enn alderspensjonen.
  • AFP privat sektor: Ingen arv, opphører ved dødsfall.
  • Private pensjonsordninger: De fleste har arv, enten etter arveloven eller fast arverekkefølge.

Les flere relaterte artikler

28. oktober 2024

Hvordan ser verden ut når du blir pensjonist?

Å bli pensjonist i 2050 blir annerledes enn i dag. Vi blir flere eldre i Norge, vi lever lengre og vi må jobbe lengre. Det betyr nok at du bør spare mer selv.

Har du råd til å bli gammel?
Par på stranda
8. oktober 2024

Har du tenkt på pensjonen din?

Vet du hvor mye du får utbetalt? Pensjonsøkonom Dagfinn Engelstad deler sine beste tips til hva du bør tenke på i din alder.

Slik bør du forholde deg til pensjon
Par på båttur
24. september 2024

Når kan du starte med å ta ut pensjon?

Svaret er som oftest når du trenger pengene. Målet ditt bør være å unngå en for stor endring i inntekt fra arbeidslivet til pensjonslivet.

Når lønner det seg å ta ut pensjon
Kvinne ser på mobilen
10. september 2024

Du påvirker det du skal leve av

Forstå hvordan pensjonen din er bygget opp, og hva du kan gjøre for å maksimere opptjeningen.

Pensjon enkelt forklart
Par ser ut over sjøen