Når du kjøper bolig kan du låne inntil 90 prosent av boligens verdi i banken. Du må stille med og betale de resterende ti prosentene selv og dette kalles egenkapital. Du må betale inn egenkapital for all bolig, uansett om det er andelsleilighet, selveier, fritidsbolig eller villa. Dette er regulert i utlånsforskriften som fastsettes av Finansdepartementent.
Egenkapital kommer vanligvis fra oppsparte penger eller gjennom overskudd fra et boligsalg. Men det kan også komme fra arv eller gave.
Hvordan sparer man til egenkapital? Fem tips!
Å spare opp egenkapital kan føles utfordrende, men det er ting du kan gjøre for å spare mer effektivt. Her er fem tips:
1. Regn på egenkapitalen
Start med å regne ut hvor mye det er du trenger for å ha råd til boligen du ønsker å kjøpe. Hvis du for eksempel kjøper en andelsleilighet som koster 2 millioner kroner, må du ha en egenkapital på minst 200 000 kroner.
2. Lag et budsjett
Når du har regnet ut beløpet du må ha i egenkapital, er det på tide å lage et budsjett. Start med å identifisere alle utgiftene dine og sørg for at du har nok inntekt til å dekke dem. Da kan du også se hvor det er mulig å redusere utgiftene og dermed spare penger.
3. Sett et sparemål
Sett opp et sparemål dedikert til egenkapitalen. Et tydelig sparemål øker fokuset ditt og reduserer risikoen for impulskjøp.
4. Automatiser besparelsene
Start månedlig sparing med automatisk overføring hver måned. Vurder hvilken form for sparing du ønsker. Skal du spare i en kortere periode på rundt ett til to år, kan det være lurt å spare med lav risiko på en sparekonto med god rente.
Ønsker du å spare over lengre tid – rundt tre år og oppover – kan fond og aksjer være et alternativ. Det betyr at du har mulighet til høyere avkastning. Men da er også risikoen høyere.
Er du under 34 år? Da får du ekstra god rente på sparing til bolig gjennom Boligsparing for unge - BSU. Pengene fra denne kontoen kan brukes som egenkapital ved kjøp, eller som midler til oppussing eller nedbetaling av lån etter boligkjøp.
5. Stå på!
Å spare opp nok egenkapital kan noen ganger føles som en kamp. Men fokuser på målet og hold deg til spareplanen din. Det vil føles verdt det når du står der med nøklene i hånden til ditt eget hjem.
Hvis du ikke har spart opp nok
Egenkapitalen må etter loven være på minimum ti prosent av boligens verdi. Du må ha spart opp pengene før du kjøper bolig. Pengene til egenkapital kan også komme fra arv, gave eller overskudd fra et tidligere boligsalg.
Et alternativ til å stille med oppspart egenkapital er å se på muligheten til å få foreldre til å stille deler av boligen sin som sikkerhet for lånet ditt. Dette kalles en realkausjon.
Regneeksempel egenkapitalkrav
Boligens pris er 3 millioner kr = 300 000 kr
Boligens pris er 4 millioner kr = 400 000 kr
Boligens pris er 5 millioner kr = 500 000 kr