-Svindel_mann_hette_1900x460

Slik beskytter du formuen din fra digitale svindlere

Ny teknologi, i form av kunstig intelligens (KI) og "deepfake" fører til at det blir stadig vanskeligere å skille mellom hva som er svindel eller ikke.

Velstående personer er ofte mål for nettkriminelle på grunn av deres økonomiske status. Å beskytte formuen fra digitale kriminelle er avgjørende i dagens teknologidrevne samfunn. Er du forberedt på denne nye virkeligheten?

De største digitale truslene i dag er utvilsomt phishing og smishing, altså svindel på e-post og SMS. I tillegg blir denne type svindel stadig vanskeligere å avdekke, da de kriminelle i økende grad bruker KI for å tilpasse budskap og språk. 

Det er heller ikke uvanlig at selskaper blir utsatt for dataangrep, som resulterer i at personopplysninger de sitter på blir offentlig tilgjengelig. Dette skjedde blant annet med EasyPark (NRK.no) Åpnes i nytt vindu hvor navn, telefonnummer og e-postadresser til mange kunder kom på avveie. Disse opplysningene ble brukt til å svindle kundene (DinSide/Dagbladet.no) Åpnes i nytt vindu.

Som privatperson er det også greit å være bevisst på hvor mye informasjon som potensielt er offentlig tilgjengelig om deg, dine nærmeste og eventuelle selskaper. Informasjon i offentlige registre som bosted, inntekt, familierelasjoner og ikke minst oversikter over formuende personer i nasjonal og lokal presse, vil kunne brukes for å svindle deg. 

– De kriminelle har blitt mer profesjonelle og målrettede. Verktøy og virkemidler som tidligere kun var tilgjengelig for statlige aktører blir stadig mer allemannseie. Dette krever at vi alle er proaktive og tenker på hvilken risiko vi utsetter oss for i det digitale rom, sier Morten Drægni, leder for antisvindel Handelsbanken.

Offentlig tilgjengelig lyd- og videoopptak vil kunne brukes til å skreddersy svindelangrep mot deg og dine nærmeste. Dette er det som kalles for «Deepfakes». Video- og talemeldinger kan brukes til å etterligne familiemedlemmer, venner eller bekjente for å be om overføring av penger eller sensitive opplysninger. Selv om det relativt sett fortsatt er få eksempler på slike saker, så er dette en økende trend internasjonalt: i fjor ble en mor lurt til å tro at hennes datter var kidnappet og mottok en telefonsamtale fra «datteren» sin der svindlerne ba om løsepenger for å frigi henne. Tidligere i år ble en finansarbeider i Hong Kong lurt til å overføre 25 millioner dollar, etter å ha deltatt i et falskt Teams-møte med det han trodde var en ekte kollega.

Ved å følge rådene under kan du redusere risikoen for å bli et offer for kriminelle, og sikre at dine eiendeler forblir trygge:

  1. Tenk på IT-sikkerheten for å beskytte eiendelene dine. Bruk sterke passord, aktiver alltid to-faktor autentisering, hold programvare oppdatert på PC og mobil, samt ta regelmessige sikkerhetskopier av kritisk data. 
  2. Ha et bevisst forhold til hva du deler om deg selv og dine nærmeste på Internett. Gjør gjerne et søk på deg selv på Google. Hva finner du av informasjon? Om du hadde vært en svindler, hva ville kunne brukes for å skreddersy en svindel mot deg?
  3. Kommer det et tilbud som er for godt til å være sant, så er det ofte det. Dette gjelder særlig for «gode» investeringer i kryptovaluta og øvrige virtuelle eiendeler. Benytt kun anerkjente investeringsplattformer, og ikke la deg lure av falske investeringsrådgivere. Les mer om Handelsbankens
  4. Hold deg oppdatert på , og lær hvordan du kan gjenkjenne dem. Jo mer du vet, desto bedre kan du beskytte deg selv og dine verdier. Vær særlig obs observant på avvikende avsendernavn, rare lenker og budskap som spiller på hastverk. 
  5. Ha gode (beredskaps)planer på plass. Kontakt oss i Handelsbanken raskest mulig om du oppdager at du selv eller selskapet ditt er utsatt for svindel. Jo tidligere mistenkelige aktiviteter kan oppdages, jo raskere vil det være mulig å minimere skaden.

– Vi kan ikke beskytte oss mot alt, men kanskje det viktigste vi kan gjøre er å øve og forberede oss. Ha oss i Handelsbanken langt fremme i pannebrasken og kontakt oss kjapt om du er utsatt for svindel. Jo raskere du involverer oss, jo større er sannsynligheten for å få stoppet svindelen, sier Drægni.

Å ha kunnskap om ulike svindelmetoder gjør deg bedre rustet til å ta aktive grep for å beskytte deg og familien din fra digitale angrep, og redusere sårbarheter tilknyttet eiendeler og formue. Kunnskap gjør det også mulig å identifisere faresignaler tidlig og unngå potensielt betydelige økonomiske tap. På den måten beholder du kontrollen over eiendeler og formuen din i vårt stadig mer teknologidrevne samfunn. 

Morten Drægni, leder for antisvindel i Handelsbanken
Morten Drægni, leder for antisvindel i Handelsbanken

Deepfake
Deepfake-teknologi bruker kunstig intelligens for å lage eller manipulere lyd, bilder og videoer slik at de ser ut som ekte opptak. Dette kan inkludere å bytte ansikter, endre ansiktsuttrykk, syntetisere tale og manipulere kroppsspråk.

Visste du at

... det statlige investeringsfondet Norfund ble utsatt for et digitalt bedrageri i 2020 som medførte et tap på 100 millioner norske kroner? De 100 millionene skulle til en mikrofinansinstitusjon i Kambodsja, kalt LOLC. I stedet klarte en ukjent trusselaktør å infiltrere e-postsystemene til både Norfund og LOLC. Her fikk de blandet seg inn i korrespondansen mellom de to, og ba Norfund endre kontonummer for utbetaling til en bank i Mexico.

… politiet mottok rundt 26 000 anmeldelser for bedrageri i 2023

Les flere relaterte artikler

6. februar 2025

Dette er trolig bare begynnelsen

Boligprisene steg med hele 4,4 prosent i januar. Dette tror makroøkonomen om boligprisene fremover.

Sterk boligprisvekst
Moderne bygning
28. januar 2025

En halv million nordmenn har investert i kryptovaluta

Men hva bør du være oppmerksom på om du velger å investere?

Dette bør du vite før du investerer i kryptovaluta
Ikoner av ulike kryptovalutaer
27. januar 2025

Hva vil skje med rentene fremover?

Sentralbanksjefen har nylig varslet en styringsrente på 3,75 prosent ved utgangen av dette året, som innebærer i alt tre rentekutt. Flere økonomer – oss i Handelsbanken inkludert – har landet på samme konklusjon.

Spådommer i usikre tider
Handelsbankens kontor på Tjuvholmen
24. januar 2025

Grepene du kan gjøre selv

Norges Bank har indikert tre kutt i år - med mulighet for et fjerde. Nå henger det fjerde rentekuttet i en tynn tråd ifølge Handelsbankens makroteam.

Risiko for færre rentekutt
Moderne bygning