Stadig flere barn lokkes til å bli pengemuldyr: – Vi har sett flere tilfeller av barn som blir lurt til å hvitvaske penger. De blir blant annet rekruttert gjennom sosiale medier, sier Katarina L. Sørensen, Handelsbankens svindelekspert. Men hva er egentlig et pengemuldyr, og hvordan kan du unngå at du og barna dine havner i pengemuldyrfella?
I 2023 så Handelsbanken en økning av antall barn, helt ned i 13-14 års alderen, som blir brukt som pengemuldyr, til å hvitvaske penger.
– Rekruttering av barna foregår eksempelvis som jobbtilbud på skolen, gjennom idrettslag, men også gjennom sosiale medier. I de fleste tilfeller gjøres dette frivillig, andre ganger blir man lurt, men det hender også man blir truet. I disse dager sirkulerer det på sosiale medier et jobbtilbud med lovnad om korte arbeidsdager og høy lønn. Et tilbud som er for godt til å være sant, sier Sørensen.
Spesielt i forbindelse med skolestart er det viktig at foreldre er litt ekstra oppmerksomme på hva som kommer inn og hva som går ut av barnas vipps eller bankkonto.
Kan få store konsekvenser
Dersom banken oppdager at en konto blir brukt som muldyrkonto kan kundeforholdet avsluttes, og i mange tilfeller blir personen den er tilknyttet også anmeldt og rapportert.
– Dette kan gjøre det vanskelig å åpne konto i andre banker og få tilgang til øvrige tjenester. Ved å la seg misbruke som muldyr kan man også gjøre seg medskyldig i hvitvasking. Dette er straffbart etter norsk lov, sier Sørensen.
«Kan virke som en god gjerning»
Også for voksne er det viktige å være oppmerksomme slik at man ikke ender opp som et pengemuldyr:
– Det kan være så enkelt at en person kommer bort til deg og spør om du kan ta ut 1000 kroner i minibanken, fordi personens kort ikke fungerer, og at de vil vippser deg summen med det samme. Dersom disse pengene er hentet fra svindel, er du blitt brukt for å hvitvaske pengene. Det som kan virke som en uskyldig og hyggelig gjerning, kan fort være ulovlig, sier Sørensen.
Vær smartere enn svindlerne
- Ikke del dine personopplysninger
- Ta godt vare på kort og kontoopplysninger, unngå å dele pålogging, pin, CVV nummer ol.
- Vær mistenksom til tilbud om raske penger- uavhengig av hvem det kommer fra
- Ignorer jobbtilbud som går ut på oppbevaring og flytting av penger, og kjøp av varer og tjenester med penger som kommer fra noen du ikke kjenner.
Dersom du eller noen du kjenner er blitt brukt som pengemuldyr, følg disse rådene:
- Bryt all kontakt, men spar på korrespondanse og informasjon som telefonnummer, e-post osv.
- Kontakt banken din og politiet
- Meld fra til plattformen hvor kontakt er opprettet
Pengemuldyr
En person som mottar penger eller verdier fra kriminelle, med formål om å sende disse videre. Dette hjelper de kriminelle med å hvitvaske penger.