Måletidspunktet for netto formue (verdier minus gjeld) er ved utgangen av inntektsåret. Det er som hovedregel markedsverdiene som skal legges grunn for fastsettelse av din formue, men flere formuesobjekter verdsettes lavere for skatteformål. Som eksempel gis det 75 % verdsettelsesrabatt på boligen du bor i og som du bruker selv, forutsatt at boligverdien ikke overstiger 10 MNOK. For aksjer og aksjefond der aksjeandelen er 80 % eller mer, gis det 20 % verdsettelsesrabatt. Sekundærbolig (utleiebolig), bankinnskudd og rene rentefond innrømmes ikke verdsettelsesrabatt.
Har du positiv netto formue må du betale formuesskatt hvis din netto formue overstiger 1,7 MNOK (fribeløpet). For ektefeller er samlet fribeløp 3,4 MNOK.
Enkelte velger å gi deler av sin formue til barna for å redusere familiens samlede formuesskatt. Desto flere i familien som familieformuen kan spres på, desto flere fribeløp kan utnyttes.
Sett at mor har startet opp en lukrativ virksomhet som etter hvert har blitt meget verdifull. Er mor alene vil kun netto formue på inntil 1,7 MNOK være fritatt for formuesskatt. All netto formue (formue – gjeld) over 1,7 MNOK utløser formuesskatt med 1 % på netto formue mellom 1,7 MNOK og 20 MNOK og 1,1 % formuesskatt på netto formue som overstiger 20 MNOK. Er mor gift vil ektefellene samlet nyte godt av et fribeløp på 3,4 MNOK (1,7 MNOK x 2). Dette gjelder uavhengig av hvem som eier formuen fordi ektefeller vurderes samlet når formuesskattegrunnlaget skal fastsettes. Har mor og far tre barn og overfører deler av formuen til barna, kan familien samlet sett spare 51.000 kroner i årlig formuesskatt. Forblir formuesskattegrensene og satsene de samme i årene fremover kan familien i dette tilfellet spare hele 510.000 kroner i formuesskatt over en 10-års periode.
Har mor og far en netto formue som overstiger 20 MNOK vil de faktisk spare enda mer fordi formuesskattesatsen er 1,1 % på netto formue høyere enn 20 MNOK.
Skattereglene favoriserer investeringer i egen bolig og fritidsbolig. Dette skjer ved at bolig og fritidsboliger verdsettes til langt under markedsverdi ved fastsettelse av skattemessig formuesverdi. For boliger er hovedregelen at disse skal verdsettes til 25 % av beregnet boligverdi. Beregnet boligverdi skjer etter fastsatte regler som hensyntar beliggenhet, størrelse og byggeår. I de langt fleste tilfeller vil beregnet boligverdi være noe lavere enn markedsverdien. Er beregnet boligverdi høyere enn 10 MNOK vil du kun innrømmes 30 % verdsettelsesrabatt på boligverdi over 10 MNOK. Har ektefeller en beregnet boligverdi på 18 MNOK vil skattemessig formuesverdi bli som følger:
For de første 10 MNOK – 2,5 MNOK (75 % verdsettelsesrabatt)
For de neste 8 MNOK – 5,6 MNOK (30 % verdsettelsesrabatt)
Samlet skattemessig formuesverdi for boligen blir da 8,1 MNOK.
Har ektefellene også to fritidsboliger der den ene ligger ved sjøen og den andre ligger på fjellet må disse verdiene medtas ved fastsettelse av formuesskatt. Legger vi til grunn at hytta ved sjøen er en eldre hytte som er kjøpt brukt for 9 MNOK vil denne typisk kunne ha en skattemessig formuesverdi på ca. 1,4 MNOK. Videre kan vi legge til grunn at hytta på fjellet er et nybygg som er kjøpt for 7 MNOK. For fritidsboliger som er nye skal skattemessig formuesverdi verken overstige 30 % av markedsverdi eller 30 % av kostpris inklusive tomt. Formuesverdien på fjellhytta skal her fastsettes til 2,1 MNOK.
Hvis vi legger til grunn at familien er gjeldfrie og ikke har andre verdier, verken i kontanter, aksjer eller andre formuesobjekter vil deres samlede netto formue være ca. 31,5 MNOK.
Den skattemessig formuesverdien som legges til grunn for fastsettelse av formuesskatt vil derimot være 11,6 MNOK i dette tilfellet. Er mor enslig og eier både bolig og de to hyttene vil beregningsgrunnlaget for formuesskatt være 9,9 MNOK (11,6 MNOK – 1,7 MNOK = 9,9 MNOK). 9,9 MNOK i netto formue utløser 99 000 kroner (9,9 MNOK x 1 %) i formuesskatt. Er mor gift reduseres samlet formuesskattegrunnlag for ektefellene til 8,2 MNOK (11,6 MNOK – 3,4 MNOK). Og overføres de to hyttene til barna vil ektefellene ha kvittet seg med ytterligere 3,5 MNOK i formue. For de tre barna vil netto formuen til hver av dem øke med 1,17 MNOK og har de ikke annen formue vil de ikke betale formuesskatt.
I noen tilfeller sitter foreldrene med betydelige formuer mens barna har kjøpt seg bolig som er lånefinansiert. Har barna kjøpt seg bolig til f. eks. 10 MNOK som er 60 % lånefinansiert vil hvert av barna ha en negativ netto formue på minus 3,5 MNOK (2,5 MNOK – 6 MNOK). Forutsatt at barna ikke har annen formue vil hvert av barna kunne motta verdier for inntil 5,2 MNOK uten at de må betale formuesskatt. Vi ser at i dette eksempelet vil familien med tre barn samlet sett kunne spare 156 000 kroner (5,2 MNOK x 3 = 15,6 MNOK / 15,6 MNOK x 1 %) i årlig formuesskatt ved å overføre verdier fra foreldrene til barna.