Moderne bygningModerne bygning

Sterk boligprisvekst: – Dette er trolig bare begynnelsen

Januar bød på usedvanlig sterk boligprisvekst på 4,4 prosent nominelt. Prisene stiger gjerne en del i januar og justerer vi for dette, steg boligprisene 1,4 prosent mer enn normalt. Det er fortsatt en solid oppgang, sier Handelsbankens makroøkonom Karine Alsvik.  

– Dette er trolig bare begynnelsen og vi venter sterk boligprisvekst også fremover. Den sterke veksten tyder på at de lavere kravene til egenkapital har fått umiddelbar effekt på boligprisene. Fremover venter vi at sterk lønnsvekst, lavere renter og spesielt den begrensede tilbudssiden som følge av lav boligbygging vil bidra til sterk boligprisvekst, sier Alsvik.  

Norges Bank har signalisert at første rentekutt mest sannsynlig kommer i mars. Handelsbankens makroteam forventer tre rentekutt fra Norges Bank i år og ytterligere ett kutt i 2026. Det gir en styringsrente ved utgangen av 2026 på 3,5 prosent, 1 prosentpoeng lavere enn i dag. Rentenedgangene ventes å ha stor effekt på boligprisene:  

– Boligprisene er veldig rentesensitive. Estimert langtidseffekt av rentekutt på 1 prosentpoeng er en boligprisvekst på 16 prosent for Oslo og i overkant av 10 prosent for Norge som helhet, sier Alsvik.

Selv om vi ennå ikke har fått noe rentekutt, har vi likevel sett sterk boligprisvekst. Hvordan kan det henge sammen?  

– En viktig forklaring ligger i forventninger. Selv om inflasjonen har vært høy og styringsrenten har steget de siste par årene, ser usikkerheten nå ut til å avta. Inflasjonen har falt betydelig, arbeidsledigheten er fortsatt lav, og det er utsikter til moderat, men positiv, økonomisk vekst. I tillegg har renten ligget fast i mer enn ett år, og ventes nå ned, sier Alsvik.  

– Ser vi på ulike barometre og forventningsundersøkelser, har husholdningene mer tro på egen økonomi i tiden fremover. Mange regner også med at renten snart skal ned, og at boligprisene dermed vil fortsette å stige.  

Alsvik forklarer at når Norges Bank i tillegg uttaler at et rentekutt er nært forestående, blir dette raskt tatt inn i folks beslutninger og budrunder:  

 På den måten er fremtidige rentekutt allerede «priset inn» i boligmarkedet, noe som kan forklare hvorfor vi ser sterk prisvekst allerede nå. Samtidig som starten av året nok ble spesielt sprek, nettopp som følge av senkningen av egenkapitalkravet. Akkurat denne siste effekten kan være mye tatt ut allerede. Men den fulle effekten av fremtidige rentekutt, er enda ikke fullt ut reflektert i boligprisene. Dermed legger vi stadig til grunn at de skal markant videre opp.  

Karine Alsvik, makroøkonom i Handelsbanken
Karine Alsvik, makroøkonom i Handelsbanken.

Les flere relaterte artikler

27. januar 2025

Hva vil skje med rentene fremover?

Sentralbanksjefen har nylig varslet en styringsrente på 3,75 prosent ved utgangen av dette året, som innebærer i alt tre rentekutt. Flere økonomer – oss i Handelsbanken inkludert – har landet på samme konklusjon.

Spådommer i usikre tider
Handelsbankens kontor på Tjuvholmen
24. januar 2025

Grepene du kan gjøre selv

Norges Bank har indikert tre kutt i år - med mulighet for et fjerde. Nå henger det fjerde rentekuttet i en tynn tråd ifølge Handelsbankens makroteam.

Risiko for færre rentekutt
Moderne bygning
19. desember 2024

Oppdatering fra Norges Bank

Norges Bank holder styringsrenten uendret på 4,5 prosent, men varsler tre rentekutt i 2025. Her er de viktigste endringene for styringsrenten fremover.

Slik kan styringsrenten bli i 2025
Norges bank hovedinngang
13. desember 2024

Færre rentekutt fra Norges Bank fremover

Handelsbankens makroteam er i dag ute med årets siste Eiendomsrapport. Her er de viktigste poengene fra rapporten.

Les årets andre og siste Eiendomsrapport
Norges bank