Kjerneinflasjonen i Norge (KPI-JAE) tok seg opp igjen til tre prosent i november, og var med det helt i tråd med Norges Banks prognoser. Ser vi til utviklingen i sesongjusterte priser, regnet om til årlig rate, tegnes også et bilde av at prisveksten nå biter seg mer fast rundt nettopp tre-tallet. Dette er ikke helt ulikt utviklingen vi ser blant flere av våre handelspartnere, hvor også nedgangen i kjerneinflasjonen har flatet mer ut i det siste.
Samtidig viser Norges Banks Forventningsundersøkelse at lønnsforventningene i arbeidslivet har sunket, samtidig som produktivitetsveksten har vært sterkere enn ventet. Dette demper kostnadsveksten i norsk økonomi, men den er fortsatt for sterk til å være fullt forenlig med inflasjonsmålet på sikt. Kronekursen har imidlertid stabilisert seg rundt nivåene som Norges Bank har forutsatt.
Ser vi til realøkonomien, vokser norsk økonomi raskere enn ventet av sentralbanken. Sysselsettingen har også økt litt mer enn antatt av Norges Bank, og den økte oljepengebruken fra budsjettavtalen vil bidra ytterligere til veksten neste år. Dette betyr at norsk økonomi trolig vil holde seg sterkere enn Norges Bank har lagt til grunn. Vi forventer fortsatt første kutt i mars, men det er utsikter til at Norges Bank vil varsle færre rentekutt fremover.
I boligmarkedet kan derimot prisveksten få et løft, særlig i pressområder som Oslo. Renten er uansett noe på vei ned, og i tillegg senkes nå egenkapitalkravet fra 15 til 10 prosent. Dette vil øke boligetterspørselen ytterligere, og dermed presse prisveksten enda mer opp. Vi legger frem oppdaterte prognoser i Eiendomsrapporten, som publiseres førstkommende fredag. Det er klart at prisanslagene for de store byene vil justeres opp etter disse endringene i lånebetingelsene.