Digital fremstilling av børs og verdenDigital fremstilling av børs og verden

Hva gjør jeg som fondssparer når det er uro i markedene?

De siste dagene har uroen i de globale finansmarkedene steget betydelig. Her kan du lese om hva du bør tenke på når det er større svingninger i aksjemarkedet.

De siste dagene har verdens aksjemarkeder falt kraftig som følge av økte tollsatser på import til USA. Kina har respondert på den amerikanske administrasjonens tiltak ved å innføre økt toll på import fra USA. Investorer frykter at den økonomiske veksten vil bli skadelidende ettersom internasjonale verdikjeder forstyrres og prisen på importerte varer stiger. Så da er spørsmålet: Hva skal du som fondssparer gjøre når det blir uro i markedene og usikkerheten tar over? 

Hva viser historien?

For de som har investert i aksjer, aksjefond eller kombinasjonsfond, kan situasjoner som dette oppleves dramatiske. 

Historien viser imidlertid at det innimellom har og vil dukke opp scenarioer som påvirker aksjemarkedene i liten eller stor grad. Siden hovedindeksen på Oslo børs (OSEBX) ble etablert, har vi vært gjennom mye: Asia-krise, oljeprisfall til ti dollar, valutakrise og renteoppgang på slutten av 90-tallet, dotcom-boblen, 9/11, Irak-krigen, finanskrisen, gjeldskrise i EU, Kina-frykt og de siste årene Brexit, handelskrig, negative renter, geopolitisk uro, resesjonsfrykt, riksrett og en global pandemi. 

Hver gang har aksjemarkedene hentet seg inn igjen, ettersom verden har gått videre. 

Hva bør du gjøre?

Over tid drives aksjemarkedene oppover av at selskapene skaper verdier. I perioder med uro på børsene, er det lett å trå feil som aksjefondsparer. Vårt råd er å sitte i ro når det stormer som verst, og det mener vi det er gode grunner til. 

Utgangspunktet når man investerer i aksjemarkedet, er en lang horisont og vilje til å ta risiko. At markedet svinger og aksjemarkedet tidvis faller kraftig, er normalt. Det er en del av prisen man må være villig til å betale for å få med seg den meravkastningen aksjemarkedet gir over tid. Historien viser imidlertid at det vil snu på et tidspunkt, og da får vi ofte en kraftig oppgang. Denne er det hyggelig å være med på.  

Det er lett å la seg rive med av panikkfølelse og selge på helt feil tidspunkt. Da er faren stor for at man ikke får med seg oppgangen, når den kommer. 

Det er ekstremt vanskelig å finne riktig tidspunkt å gå helt eller delvis ut av markedet, og enda vanskeligere er det å komme inn igjen på riktig tidspunkt. Det vil alltid være noe å bekymre seg over, og når alle farer synes å være blåst bort, er aksjemarkedene allerede på nye høyder. 

Vi anbefaler derfor kundene våre å forholde seg rolig med de langsiktige investeringene. 

Tenk gjennom hvorfor du var villig til å investere i aksjemarkedet i utgangspunktet og hvilken investeringshorisont du hadde. I de aller fleste tilfeller vil du få best langsiktig avkastning ved å sitte helt stille gjennom urolige markeder.  

Artikkelen ble først publisert 28. november 2024 og oppdatert 7. april 2025.

«Perioder med store svingninger er en del av prisen man må være villig til å betale for å få med seg meravkastningen aksjemarkedet gir over tid.»
Sjefstrateg i Handelsbanken, Halfdan Grangård
Av Halfdan Grangård, sjefstrateg i Handelsbanken.

Les flere relaterte artikler

10. april 2025

Markedskommentar 10. april

I Handelsbankens siste markedsoppdatering gir sjeføkonom Marius Gonsholt Hov og sjefstrateg Halfdan Grangård en gjennomgang av de siste ukers hendelser og hvordan de påvirker finansmarkedene.

Markedskommentar 10. april
Halfdan Grangård
10. april 2025

Bli kjent med rentefond

Rentefond kan være et godt alternativ når du ønsker litt høyere avkastning, uten de store svingningene som kombinasjonsfond og aksjefond kan ha. Hva bør du tenke på når du velger fond?

Dette er hva du trenger å vite om rentefond
Kvinne følger med på pcen med en kopp i hånden
9. april 2025

Hvilket fond skal jeg velge? En enkel guide for nybegynnere

Mange synes det er vanskelig å velge fond. Her er en liste med ting du kan tenke på før du velger fond.

Hvilket fond skal jeg velge?
Support  - Handelsbanken.se
28. mars 2025

Blir det rentekutt i år?

Norges Bank besluttet torsdag 27. mars å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Dette tror Handelsbankens makroteam om rentekutt i år.

Renten holdes uendret
Norges Bank inngang