Norges Bank besluttet torsdag 27. mars å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Prisveksten har vært høyere enn det Norges Bank så for seg, og lønningene økte mer enn ventet i fjor. Nå ser det også ut til at lønnsveksten blir høy i år. Det gjør det vanskeligere å få inflasjonen ned mot målet. I tillegg går norsk økonomi godt, og arbeidsledigheten er lav og stabil. Alt dette gjør at det ikke var noe sterkt grunnlag for å kutte renten nå.
Norges Bank har justert sine renteprognoser opp. Det betyr at de ser for seg færre rentekutt fremover enn de gjorde før. Nå venter de to kutt i løpet av året – trolig i september og desember – som vil gi en styringsrente på 4,0 prosent ved årsslutt. Deretter ser de for seg at renten gradvis faller til 3,50 prosent i 2026 og til 3,0 prosent i 2028. Vi tror det kun blir ett kutt i år, og at det kommer i september.
Hvordan påvirker rentebeslutningen boligprisene?
Vi tror fremdeles på sterk boligprisvekst. Færre rentekutt betyr at boligprisveksten blir litt dempet, siden vi i Norge er svært følsomme for renteendringer. Likevel viser NBBLs boligbarometer at mange husholdninger fortsatt tror boligprisene skal opp – selv om de ikke forventer rentekutt. Hvis Norges Banks renteprognoser slår til, kan boligprisene stige enda mer enn vi ser for oss ettersom vi forventer færre rentekutt enn Norges Bank.
Hva har dette å si for norsk økonomi?
At Norges Bank holder renten uendret, viser at økonomien går godt og at den trolig vil fortsette å gjøre det. Lønnsveksten ser ut til å bli høyere enn prisveksten i år, noe som gir folk mer å rutte med. Selv om renten er høy, har den ligget stabil siden desember 2023. Samtidig har vi fått reallønnsvekst – både i fjor og trolig i år. Med andre ord: økonomien er robust og norske husholdninger får gradvis bedre råd.