Informasjon om hva som skjer med bankforholdet, og hva du som etterlatt må gjøre.
Vil du avtale tid for en gjennomgang av avdødes bankforhold?
Ta kontakt med rådgiveren din hvis du selv er kunde i Handelsbanken.
Ikke kunde? Ta kontakt, så finner vi riktig rådgiver til deg.
Vi skal hjelpe deg så godt vi kan med dette. Vær klar over at en del sikkerhetsmekanismer slår inn for å beskytte deg som etterlatt, avdødes bo og øvrige arvinger.
En rådgiver hjelper deg med å avslutte den avdødes kundeforhold. Det kan omfatte lån, fond, forsikringer, og normalt gjøres dette innen seks måneder etter dødsfallet. Her har vi laget en liste med ting du må tenke på først.
Begravelsesbyrået hjelper deg med praktiske oppgaver etter dødsfallet og varsler tingretten. Tingretten varsler videre til folkeregisteret og NAV. Du vil da motta et orienteringsbrev fra tingretten.
Som arving er det viktig å skaffe seg oversikt over avdødes formue og gjeld før man tar stilling til hvordan dødsboet skal håndteres. Til dette trenger du en formuesfullmakt, som utstedes av den lokale tingretten
Åpnes i nytt vindu.
En formuesfullmakt gir adgang til å få oversikt over hva avdøde har av formue og gjeld i banken, pluss adgang til opplysninger fra skatteetaten og andre. Dersom det foreligger en skifteattest, se steg 5.
Send første fullmakt til (Fullmakt vedrørende formue- og gjeldsforhold) til Handelsbanken.
Når har mottatt fullmakten, sender vi deg oversikt over gjeld og formue. Du, eller dere om dere er flere arvinger, kan da ta stilling til om du, eller dere, vil arve dette.
Hvis du allerede kjenner til formue- og gjeldsforholdet, trenger du ikke å sende oss fullmakten.
Arvinger må ta stilling til hvordan boet (formue, gjeld, rettigheter og forpliktelser) skal skiftes, og hvem som skal fordele arven etter den avdøde.
Det vanligste er at arvingene overtar ansvaret for hele dødsboet, og at de gjør opp gjelden og fordeler arven etter lovens regler. Dette heter privat skifte.
Hvis dere er flere arvinger må den som har påtatt seg skifteoppgjøret skaffe fullmakt fra de andre arvingene for å ha dialog med blant annet banken, skatteetaten og NAV. Arvingene kan også gjøre dette sammen.
Tingretten må få beskjed om hvilken skifteform som velges innen 60 dager fra dødsdato. Skjema for skifte sendes til tingretten der avdøde bodde.
Tingretten gir deg generell informasjon og nødvendige papirer:
Skifte- eller uskifteattest
Fullmaktsskjema som hører til skifte-/uskifteattest (Fullmakt 2)
Informasjon om eventuelt andre arvtakere
Standardskjema for fullmakt (ved flere arvinger)
Ved skifteattest må du sende ved en kopi av legitimasjonen til alle arvingene.
Når vi har mottatt skifteattest, fullmaktsskjema som hører til skifteattest, og fargekopi av legitimasjonen til alle arvingene kan vi bistå deg med å avslutte den avdødes kundeforhold hos oss.
Så snart det lar seg gjøre, er det greit å ordne opp i bankforholdet. Dette beskriver vi i eget punkt nedenfor.
Dette gjør banken når vi får melding om dødsfall
Når banken mottar melding om dødsfall fra Folkeregisteret, sperres kontoforholdet. Dette betyr at:
Kontoer med innskudd blir stengt for uttak, disponenter eller andre med tilgang til kontoene kan ikke bruke av midlene.
Kontoene forblir åpne for innbetalinger.
BankID, nettbank, SMS-tjenester og mobilbank er personlig og blir derfor avsluttet.
Alle kort slutter å fungere, og skal klippes og kastes.
AvtaleGiro og eFaktura-avtaler avsluttes, fordi nettbank slettes og konto sperres. Leverandører vil normalt sende papirfaktura i posten, noe som gjør det enklere for pårørende å se løpende betalingsavtaler og be om betalingsutsettelse.
Betalingsoppdrag som ligger til forfall vil ikke bli belastet.
Regninger til nødvendige begravelsesutgifter kan betales fra avdødes konto før skifteattest foreligger, se avsnittet under om å betale regninger.
Om avdøde har livs- eller pensjonsforsikringer, må arvinger kontakte selskapet disse er i.
Banken har taushetsplikt, vi kan ikke dele opplysninger om den avdødes kundeforhold før vi har mottatt fullmakter og attester.
Ordne opp i bankforholdet
Før skifteattesten foreligger kan banken bistå med å betale noen regninger fra avdødes konto.
Regninger som står i avdødes navn; Husleie, strøm, forsikringer, offentlige avgifter som f.eks. restskatt
Andre utgifter som for eksempel telefon, boliglån, forbruksgjeld osv. dekkes ikke av boets midler. Fast trekk fra konto til boliglån i Handelsbanken vil imidlertid fortsette etter dødsfallet, så lenge det er dekning på konto.
Regninger som nevnt kan lastes opp. Er du kunde i Handelsbanken kan du laste opp dokumentene elektronisk, «Logg inn og last opp i meldingstjenesten» eller ta kontakt og avtal tid med en rådgiver ved ditt lokale kontor.
Betale regninger før skifteattest foreligger / bobestyrer er oppnevnt
Regninger som sendes til banken og betales fra avdødes konto, må være signert av alle arvingene før innsending. Påtar én av flere arvinger som seg ansvaret for boet, og eventuelle fullmakter for det er sendt inn, trenger kun fullmektig å signere.
Gjenlevende ektefelle/samboer som har behov for midler til dekning av øvrige levekostnader, og ikke har egne midler, kan inngå en avtale med oss om dette. Ta kontakt med oss for hjelp til dette.
Tjenesten er gratis frem skifteattesten er mottatt, regninger kan betales fra avdødes konto i inntil 3 måneder etter dødsfallet.
Betale regninger etter at skifteattest / fullmakter foreligger
Om ansvarlig for boet har hatt tilgang til avdødes konto i egen nettbank før dødsfallet, vil ny tilgang til avdødes midler fra egen nettbank åpnes opp så snart skiftepapirene er behandlet og fullmakter er mottatt og behandlet.
Om ansvarlig for boet ikke har hatt tilgang til konto tidligere, vil banken gjøre boets kontoer tilgjengelig i nettbanken som ansvarlig får tilgang til, for å betale regninger og fordele arv fra den nye kontoen.
Etter 6 måneder er det ikke anledning til å betale regninger fra den avdødes konto.
Er det ønskelig at banken skal fortette å betale regninger for boet etter at skifteattest / fullmakter foreligger, følger et gebyr på 100 kroner per regning. Allerede betalte beløp kan ikke refunderes.
Lån og annen gjeld må avsluttes, refinansieres eller overføres så snart skiftet er klart. Benyttes arveretten har arvingene også et solidarisk ansvar for avdødes gjeld. Dette inkluderer eventuelle forhandlinger med avdødes kreditorer på vegne av den avdøde.
Boliglån
Boliglån må refinansieres, overføres eller gjøres opp så snart som mulig, normalt innen seks måneder fra dødsdato. Så lenge skifteprosessen pågår, kan lånet fortsatt stå i avdødes navn og betales som normalt.
Kredittkortgjeld
Kredittkort sperres for bruk. Gjeld på kredittkort må betales i sin helhet, normalt innen to uker fra det er meldt arvingene.
Andre lån
Faste trekk til andre typer lån enn boliglån i Handelsbanken, stoppes og faktura sendes i posten til avdødes adresse. Det gjør det enklere for de etterlatte å se løpende betalingsavtaler og be om eventuell betalingsutsettelse.
Overta lån
Ønsker noen av arvingene å overta lånet, sender disse inn søknad om nytt lån.
I uskiftet bo kan lånet bli registrert på gjenlevende partner etter vurdering. Det samme gjelder der partner overtar boet i privat skifte sammen med felles barn. Se ulike former for skifte.
Om avdøde har lån sammen med en annen person, må arvinger gjøre en avtale med medlåntaker om hvem som skal betale og innfri lånet. Både arvinger og medlåntaker er i fellesskap ansvarlige for lånet.
Om avdøde har kausjonert for andres lån, må dette ordnes i forbindelse med skiftebehandlingen. Arvinger som overtar ansvar for gjeld, er også i fellesskap ansvarlige for forpliktelser knyttet til kausjon.
Kontoer, gjeld og andre midler til avdøde skal gjøres opp eller overføres til arvtaker, normalt innen seks måneder etter dødsdato.
For å avslutte trenger vi dokumentasjon nevnt i steg 6 ovenfor, og en undertegnet anmodning om avslutning av kontoer. Fullmektig må selv sørge for fordeling til andre arvinger. Oppgjør av annet engasjement, som f.eks. fond eller aksjer, må presiseres i anmodningen.
Rådgiveren din, eller avdødes rådgiver, kan hjelpe deg med å avslutte kontoer. Du kan levere kopier på et av bankkontorene våre, sende via Digipost eller i posten til avdødes nærmeste bankkontor. Digipost- og postadressene finner du på bankkontorets nettside
Åpnes i nytt vindu.
Hvis avdøde har fondsandeler, kan arvingene enten overta fondsandelene eller selge dem og få overført midlene til konto. Hvis arvingene ikke er kunde i Handelsbanken fra før må det opprettes et kundeforhold før andelene overføres. Når kundeforholdet er i orden, overfører vi fondsandelene til arvingene.
Hvis avdøde har en aksjesparekonto, kan kontoen enten overføres i sin helhet til én arving, fordeles på flere arvinger, eller avsluttes og utbetales til konto. Vi gjør oppmerksom på at når en aksjesparekonto avsluttes vil alle aksjer og fond bli solgt. Avkastningen på aksjer og fond er skattepliktig.
Når en person dør blir forsikringer stående aktive og fakturering fortsetter helt til etterlatte eller bobestyrer tar kontakt for å informere oss om dødsfallet. Dødsfallet må dokumenteres med dødsattest.
Før skifte er gjennomført er det viktig å gi beskjed om hvem som skal få forsikringspapirene og regninger. Forsikring avsluttes ikke før dødsboet er gjort opp.
Om avdøde har livs- eller pensjonsforsikringer må arvingene kontakte selskapet direkte.
Nyttig informasjon og begreper
Noen begreper er ukjente for mange - her er en forklaring på noen av dem.
Privat skifte
Arvingene må bli enige om hvordan gjeld, eiendeler og formue skal fordeles. Derfor er det viktig å fastslå hvem som er avdødes arvinger. Minst én av arvingene må ta ansvar for gjelden til avdøde.
For privat skifte utsteder retten en skifteattest. Dere kan velge å utstede en fullmakt som forteller hvem som har fullmakt til å gjøre disposisjoner på vegne av dødsboet.
Offentlig skifte må gjennomføres hvis minst en arving krever offentlig skifte. Tingretten oppnevner da en bostyrer, vanligvis en advokat, som tar seg av forvaltning og fordeling av arven. Offentlig skifte kan skje når arvingene er uenige, det er tvil om arvinger eller ingen overtar boet til privat skifte.
Det forutsetter at boets midler er tilstrekkelig til å dekke utgifter til begravelse og skifte.
Usikker på om avdøde etterlot seg mer gjeld enn verdier, for eksempel hos flere kreditorer? Da kan man be tingretten utstede proklama.
Proklama er en kunngjøring som blir offentliggjort i Norsk Lysingsblad og enkelte aviser, og innebærer at kreditorer må melde kravene sine innen seks uker, før kravet faller bort. Dette gjelder likevel ikke gjeld som er pantesikret.
Med dødsbo menes alt av avdødes eiendeler og gjeld, rettigheter og forpliktelser. Dødsboet skal håndteres etter gjeldende lover og regler.
Et arveoppgjør er den juridiske, økonomiske og praktiske avviklingen av alt i et dødsbo, og fordeling av det som er igjen etter at utgifter og forpliktelser er gjort opp.
Arveoppgjør blir ofte referert til som dødsboskifte. Hvordan arven fordeles reguleres av arveloven, skifteloven og ekteskapsloven, og i henhold til testament om det finnes.
Med skifte menes oppgjør og fordeling av boet, det vil si overføring avdødes verdier (og eventuell gjeld) til gjenlevende ektefelle, samboer eller andre arvinger.
Arvingene må ta stilling til hvordan boet skal skiftes, og hvem som skal fordele arven. Det må gis beskjed til Tingretten innen 60 dager fra dødsdato om valg av skifteform.
Skjema for skifte sendes til tingretten der avdøde bodde.
Tingretten utsteder skifteattest når skifte er valgt. Skifteattesten viser arvinger og hvem som har overtatt ansvaret for avdødes gjeld.
Uskifte betyr at ektefelle har rett til å overta avdødes midler og gjeld uten å skifte med andre arvinger. Særkullsbarn må samtykke. Når enke eller enkemann til avdøde skal sitte i uskifte bo, behøves en uskifteattest.
Hvis dødsboet er verdt mindre enn 150 000 kroner, kan arvingene bruke en forenklet fremgangsmåte. Tingretten kan beslutte at det skal utstedes en fullmakt etter arveloven §95. Tingretten avgjør hvem som skal få midlene til sin disposisjon. Mottaker av midlene blir ansvarlig for avdødes gjeld innenfor rammen av midlene som mottas. Les mer om bo av liten verdi på domstol.no
Åpnes i nytt vindu
En person som blir oppnevnt til å administrere dødsboet og tar seg av det praktiske og juridiske arbeidet, kalles bostyrer. Dette kan være en av arvingene eller en advokat, revisor eller noen andre dere stoler på.
Bostyrer har det overordnede ansvaret for at arvereglene og et eventuelt testamentet blir fulgt. Bostyrer har også ansvar for at skifteattest foreligger, for organisering, fordeling og salg av eiendeler, løpende informasjon til arvinger, regnskap og innsending av selvangivelse. Dette kan være omfattende og komplekst, og det er ofte vanlig med kompensasjon for ansvaret dersom en av arvingene tar oppgaven.
For å unngå uenigheter i et arveoppgjør kan det være nyttig å engasjere advokat.